Op zoek naar de perfecte kleurencombinatie?

Iedereen ziet kleur anders!

Je gebruikt, misschien zonder het te merken, constant kleuren om informatie te verwerken over de wereld om je heen. Of je het nu beseft of niet. Zo kiezen bijvoorbeeld adverteerders zorgvuldig kleuren en kleurencombinaties die passen bij je specifieke wensen, je geslacht en je leeftijdsgroep. Kleuren spelen dus elke dag een rol in ons leven en ze bepalen zelfs voor een deel onze gemoedstoestand.

Gevoel voor kleur is overigens subjectief. De een zal andere associaties leggen bij bijvoorbeeld de kleur geel dan een ander, en hierdoor ontstaan voorkeuren. Maar bij bepaalde kleuren worden toch vaak dezelfde emoties ervaren.

 

Zo krijgen de kleur rood, groen en wit vaak de volgende betekenis opgelegd:

 • rood : valt erg op en wordt vaak in verband gebracht met energie, oorlog en gevaar. Het is een kleur die intense emoties kan oproepen. Rood kan de stofwisseling en de ademhaling versnellen en de bloeddruk verhogen.aanvallend, opwekkend, moed, liefde, levenskracht.
 • groen: veroorzaakt een totaal andere reactie dan rood: het vertraagt de stofwisseling en heeft een kalmerende uitwerking. Groen is een rustgevende kleur en wordt vaak met kalmte in verband gebracht. Overige kenmerken zijn: bescheiden, fris, rust, jong , hoop en jeugd.
 • wit : wordt vaak geassocieerd met licht, veiligheid en reinheid. Het wordt ook in verband gebracht met de eigenschappen goedheid, onschuld en zuiverheid.

 

Het positief of negatief reageren op een kleur zegt wat over onze persoonlijkheid. Zo kunnen er verstandelijk berekende of gevoelsmatig intuïtieve kleurcomposities gemaakt worden.

 

Welke afbeelding spreekt jou het meeste aan en waarom?

Stad 1 oranje 30x30                            Stad groen 30x30Stad grijs 30x30

 

De expressie van een kleur hangt echter ook af van de plaatsing binnen de afbeelding. In een volgend blog zal ik dat bespreken.

Geef je commentaar in onderstaande “comment box”. Voor de meest indrukwekkende commentaren stel ik een grafische afbeelding ter beschikking.

 

Deze afbeelding is gemaakt als reactie op het comment van Jenni.

Stad 4

8 Responses to Op zoek naar de perfecte kleurencombinatie?

 1. ingrid says:

  mooi ontwerp, afb.1 vind ik leuk. spannend doordat vanuit de linker hoek een “vliegende schotel” verschijnt: wat brengt de toekomst?… veel kleur?

 2. Ivonne says:

  Bedankt voor al jullie reacties!

  De meeste keuze is op nr 3 gevallen, een rustige kleurige afbeelding.
  Als reactie op Jenni haar comment heb ik haar opmerking verwerkt in de afbeelding en het resultaat mag er zijn. Jenni bedankt!

  Op naar de volgende kleurige uitdaging!

 3. jenni van geest says:

  mooi ontwerp.
  het liefst zou ik de rode boompjes van links op de plaats zien van de groene boompjes van rechts.
  dus de drie primaire kleuren bij elkaar.
  misschien voorspelbaar maar ijzersterk.
  wat een mooie site, ivonne!
  groet jenni

 4. Peter says:

  Leuke afbeeldingen!

  Mijn keuze zal afbeelding nr1 zijn.

 5. paul says:

  Moeilijk om een keus te maken. Afbeelding 2 Stad bij nacht, is door de verschillende grijstinten rustgevend, maar wel wat te rustgevend, maar zal goed staan in een kleurige omgeving.
  Afbeeldingen 1 en 3 hebben beide iets onrustigs door de felle kleuren die in beide afbeeldingen aanwezig zijn, zowel het contrast rood fel groen als geel en fel blauw.
  Als ik een keuze moet maken dan toch 2.

 6. Annelies says:

  Ook ik ga voor afb. 3. Afb. 1 vind ik het rode op de voorgrond te schreeuwerig. Afb. 2 is te saai, weinig kleuren. Van afb. 3 vind ik de kleurencombinaties mooi. Het groene op de voorgrond ademt rust uit.

 7. nicole says:

  Ook ik ga voor Afb 3.
  Afbeelding 1 is te fel qua kleur en afb 2 te somber.

 8. Willem says:

  Ik ga voor afbeelding 3.
  De kleuren groen en blauw in combinatie spreken mij aan. Zeker tegen de achtergrond van mijn interieur.
  Het harmonieert. Het blauw komt namelijk terug in andere schilderijen. En het groen maakt het geheel wat lichter.

  Voor mijn wand zou de afbeelding wel groter moeten zijn. Dat weegt dus ook mee.
  Ik ben er nog niet uit of de structuur abstracter zou moeten zijn.
  Jij hebt mijn wand weleens gezien. Misschien heb jij nog ideeen voor mij.

  Willem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>